Oud staal omgevormd tot moderne lamp. Dat lijkt niet bijzonder, maar wetende dat er originele delen van de Willemsbrug voor zijn gebruikt, zet het in een ander licht. Bovendien heeft de nieuwste creatie van Linda Post van TTOTT Design ook nog eens de vorm van de rode Rotterdamse oeververbinding. Yvonne Keunen 18-05-18, 06:47
Linda Post maakte al eens lampen van delen van De Hef en houten bankjes van de oude roltrappen uit de Maastunnel. Het bleek een gat in de markt, de beperkte oplages waren in korte tijd uitverkocht. ,,Mensen worden heel blij van een stukje stad in huis”, heeft ze gemerkt. Dus lanceert de Rotterdamse nu de Willemsbruglamp.
De oeververbinding onderging afgelopen jaar een renovatie en daarbij werden de bordessen, kooiladders en leuningen bovenop de vijftig meter hoge pylonen vernieuwd. De stukken staal lagen al klaar om afgevoerd te worden naar de sloop, maar Post stak daar een stokje voor. ,,Hergebruik is weliswaar een trend, maar de mooiste materialen worden toch nog steeds weggegooid. Ik vind dat doodzonde. Het gaat hier om resten van de iconen van de stad, het zijn materialen met een verhaal.”
Mensen worden heel blij van een stukje stad in huis.
Linda Post
Post vond in smid Paulus van der Jagt van IJzerij Paulus een bondgenoot. Als ambachtsman kan hij mooie materialen waarderen. Dus werkten ze samen aan twee modellen: een klein maar nog altijd drie kilo wegend lampje gemaakt waarin de H-profielen herkenbaar zijn en een grote, 7,5 kilo wegende broer in de vorm van de brugpyloon. Beiden zijn even knalrood als de Willemsbrug, dat spreekt.
Maar eerst moesten de stukken staal worden gestraald, geslepen en geverfd. ,,Er zat bijvoorbeeld nog loodmenie op”, zegt Post. ,,De gemeente wilde de resten staal alleen voor hergebruik beschikbaar stellen als zeker was dat het materiaal helemaal schoon en veilig was.”
Dat er lampen van zouden worden gemaakt, was al snel duidelijk. ,,De Willemsbrug heeft tijdens de renovatie nieuwe, duurzame led-verlichting gekregen”, zegt Post. ,,Dat leek me een uitstekende link.”
Maar zo werkt het niet altijd voor Post. Zo heeft ze in haar werkplaats nog een partij tegels uit de Maastunnel en vloerdelen uit een oude RET-remise liggen. Dat er interieurproducten van worden gemaakt staat vast, maar ze weet nog niet wat. Dat geldt ook voor tralies van de oude gevangenis aan de Noordsingel, die wordt omgebouwd tot woongebouw. ,,Het lijkt me leuk om daar spiegels van te maken, maar misschien kom ik uiteindelijk wel uit op een heel ander idee.”
Bron: AD.nl