Hugo Borst (59) is meer dan voetbal. Dat liet hij al zien door zijn betrokkenheid bij de ouderenzorg na het boek ‘Ma’ over zijn dementerende moeder. Maar Borst heeft nóg een grote liefde: kunst. In een ruimte in nieuwbouwwijk Little C in Rotterdam-West opende hij deze week een galerie met werk uit zijn persoonlijke kunstverzameling: Weisbard. Gratis toegang voor iedereen, met af en toe een evenement. “Ik kan niet zonder kunst, zoals ik ook niet zonder voetbal kan. Ik wil kunnen zeggen: tering, wat is dit mooi.”
Wat het nou precies wordt, moet zich nog een beetje uitkristalliseren, zegt Hugo Borst terwijl hij naast een schilderij van de relatief onbekende Ab Knupker staat. Zijn eerste kunstbezit. Het hing aan een schrootjeswand in de woonkamer van zijn ouders, nu aan de muur van Weisbard, een kunstgalerie onder een van de woontorens aan de Karl Weisbardstraat in Little C.
Dat dit werk van Knupker niet is aangetast door de sigarettenrook is een wonder. Het plafond sloeg in huize Borst vroeger zo geel uit van al het binnen roken, dat het elke twee jaar opnieuw moest worden gewit. “Gelukkig zat er glas voor het schilderij. Godzijdank.”
Voetbal op groot scherm
Door de jaren heen kocht Hugo Borst allerlei schilderijen. In Weisbard hangt werkt uit zijn eigen verzameling, afgewisseld door af en toe een expositie door andere kunstenaars. Zo maakt het schilderij van Ab Knupker binnenkort weer plaats voor werk van Tom Barman, zanger van de Belgische band dEUS én fotograaf. Als er een rode draad door de kunstwerken loopt, is het misschien dat het veelal over het hoofd geziene of onderschatte kunstenaars zijn. “Ik wil kunstenaars aan de vergetelheid ontrukken”, zegt Borst bijna plechtig.
Ab Knupker was bijvoorbeeld niet heel bekend. Hij heeft bij leven niet veel gedaan of verkocht, daar was het hem ook niet om te doen, weet Borst. “Een merkwaardige man, maar hij heeft prachtig werk geschilderd. Dit is één van de weinige werken die zijn verkocht. Boijmans heeft na zijn dood 30 werken van hem gekocht. Bij het uitruimen van zijn huis kwamen er prachtige werken uit de jaren ’60 en ’70 boven. Tegen Vietnam, heel maatschappelijk betrokken en een beetje absurd.”
Weisbard wordt niet alleen een plek voor ‘hoge cultuur’. Er komen lezingen, interviews (binnenkort bijvoorbeeld met Wilfried de Jong), optredens van schrijvers, dichters, muzikanten en cabaretiers. En wie weet kun je er zelfs naar het Nederlands elftal op groot scherm komen kijken.
Fietstunnelbankjes
Borst kan ongeveer vijftig stoeltjes in zijn kunsthalletje neerzetten, maar de meest bijzondere meubels zijn wel de twee ‘Maastunnelbankjes’. Gemaakt door Linda Post, van het hout van de grote roltrappen in de fietstunnel.
Het plan voor zo’n kunstruimte was er al, maar eigenlijk pas voor na zijn pensioen. “Maar je weet niet of je dat haalt”, zegt Borst nuchter. “Dus ik doe het nu alvast. Ik ga langzaam onderzoeken wat ik hier precies wil doen. Het is niet zo vastomlijnd. Ik wil in deze leuke buurt graag een plek zijn waar af en toe wat vertier is. Koffiedrinken, langs schilderijen lopen…”
Al pratend loopt Borst zelf ook langs werk dat hij de afgelopen tijd heeft gekocht. Een portret van bokslegende Mohammed Ali bijvoorbeeld, van de Rotterdamse kunstenaar Saminthe Ekeland. Ze maakt de portretten met draad. “Ik ben dol op haar werk. Het is kwetsbaar materiaal, maar een iconisch beeld.” Daarnaast hangt een schilderij van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Neo Matloga. “Die heb ik ontdekt toen hij in De Ateliers in Amsterdam zijn opleiding deed. Daar komen de besten van de wereld samen, zijn maar twintig plekken. Neo Matloga maakt bijzondere collages. Ik werd door hem gegrepen en heb twee werken van hem gekocht. Ik kijk er met veel lol naar.”
Gekke voetbalwereld
Kunst is voor Borst een soort compensatie voor de hectische, gekke voetbalwereld. “Sparta is een bak ellende. Iconen gaan dood, worden ontslagen door boekhouders, of blijken betrokken bij illegale goksites. In de voetballerij is altijd reuring, maar ik wil soms wel eens wat verdieping. Ik kan voetbal bewonderen, maar kunst nog net iets meer.”
Weisbard is van woensdag tot en met zaterdag gratis open in de middag. Elke eerste donderdag van de maand is er een evenement. Je moet wel even reserveren via de website. “Dan hebben we een fijn avondje. We drinken een glas, doen een plas, en dan zeg ik iedereen weer vaarwel.”
Bron: NOS.nl