Een lamp van oude stukjes Willemsbrug? Linda maakt het, jij kunt het winnen!

30 juni 2018 Britte Kramer

Onder de naam TTOTT – The Talk Of The Town – transformeert Linda (32) met haar vriend historische stukjes Rotterdam tot interieurproducten met een verhaal. Zo maakte ze geweldige lampen van de Willemsbrug, waarvan wij er een mogen weggeven (zie pagina 2, maar lees vooral ook even het interview met Linda hieronder)!

Op het eerste gezicht lijkt Linda’s werkplaats vol te liggen met ouwe troep, maar achter ieder stuk hout, steen of metaal zit een verhaal. Zo liggen er tralies uit gevangenis de Noordsingel, stukken van de Willemsbrug, balken uit het Schielandhuis en tegels uit de Maastunnel. Van deze oude onderdelen vol verhalen maakt Linda de mooiste items voor in huis. Haar doel? Deze historische stukjes Rotterdam redden van de schroot en ze teruggeven aan Rotterdammers.

Linda in haar werkplaats op de Keilewerf. De trap is gemaakt van stukken roltrap uit de Maastunnel.

Óf gooi het weg, óf doe er iets mee
Linda, die de PABO deed en naast haar werk voor TTOTT op een kinderdagverblijf werkt, was altijd al een verzamelaar. “Ik kon nooit iets weggooien. Als ik een oud plankje hout ofzo zag, met vijf van die lagen verf, bedacht ik er meteen een verhaal bij. Dan zag ik voor me dat iemand ooit in het zonnetje lekker dat kozijntje aan het schilderen was. Op een gegeven moment zeiden mensen, waaronder mijn vriend: ‘Lin, je kan niet alles bewaren. De kamer staat helemaal vol. Óf gooi het weg, óf doe er iets mee!’ Ik dacht: Ik ga jullie nú laten zien dat het geen troep is!

Klokken en kaarsenstandaards
Van die oude materialen maakte ik klokken, kaarsenstandaards, dat soort dingen. Die gaf ik weg als verjaardagscadeautjes. Als ik dan hoorde: ‘O, da’s leuk!’ dacht ik: ja, zou ik ook zeggen… Totdat mensen begonnen te vragen of ze het zelf ook konden kopen. Iemand zei: ‘Ga gewoon naar zo’n Swan Market!’ In eerste instantie dacht ik: kweenie hoor… Maar ik besloot toch te gaan, vooral om reacties te peilen.”

Links nog stukken Willemsbrug, rechts de tralies van gevangenis de Noordsingel en in het midden de blauwe en oranje celraampjes.

Mensen willen verhalen
“Ik had een vlonder van de Kralingse Plas op de kop weten te tikken, en merkte die dag dat klanten de verhalen erachter misschien nog wel leuker vonden dan de producten zelf. Oké, de mensen willen dus verhalen, dacht ik. Wat hebben we allemaal voor verhalen in de stad? Van lieverlee ga je dan heel groots denken: waar staat de stad bekend om?”

De Trap en De Hef
Linda maakte bankjes van De Trap en zo ontstond het idee om iets met iconen te doen. “Toen ik las ‘De Hef wordt gerenoveerd’, dacht ik: Oooh, De Hèèèf… Dat is wel vet – ik ga gewoon bellen! Geen idee wie natuurlijk, maar na een beetje zoeken kwam ik via-via bij een projectleider uit. Die vond het een fantastisch verhaal. Zo komt er uit elk project weer een volgend project; je leert mensen kennen.”

Van huwelijksaanzoeken tot tunnelgravers
“Ik wil laten zien dat het doodzonde is om het mooiste materiaal van de stad weg te gooien, met zo veel historische en emotionele waarde. Er zijn mensen die ten huwelijk zijn gevraagd op zo’n brug, of wiens vader er zoveel jaar als brugwachter heeft gewerkt, mensen die elke dag van en naar hun werk gaan door zo’n tunnel, mensen wiens opa nog heeft meegeholpen aan het graven ervan… Als ik een ophaaldag organiseer zeg ik vaak: ‘Nou, weer even een paar uurtjes mensen blij maken!’ Ik vind het heel leuk om te horen waaróm mensen zo’n lampje of bankje kopen.”

Familie-erfstuk
“Toen de Maastunnel klaar was, was de stad bezet door de Duitsers. Er was geen feestelijke opening. Drie jongetjes zagen dat de hekken weg waren en liepen nietsvermoedend als eerste door de tunnel. Aan de overkant werden ze ontvangen: ‘Heee, nou, hij is geopend! Bij dezen!’ Toen ik bankjes van de Maastunnel had gemaakt kreeg ik een e-mail van een van hun kleindochters, dat ze heel graag zo’n bankje wilde hebben. Zoiets wordt dan bijna een familie-erfstuk. Net als iemand die z’n vriendin had leren kennen bij De Hef, haar daar later ten huwelijk had gevraagd en De Hef op het trouwkaartje had staan. Het was echt hun icoon, en nu hebben ze een lampje, gemaakt van een oud stukje Hef.”

De Kuip en de Erasmusbrug
“Twee van de drie grote bruggen hebben we nu verwerkt: De Hef en de Willemsbrug. De derde is natuurlijk de Erasmusbrug. Ik heb al stiekem geïnformeerd, maar dat duurt nog even… En ik denk dat heel veel Rotterdammers blij gaan worden als we met De Kuip aan de slag mogen! We gunnen mensen heel erg deze stukjes stad. We maken hun herinneringen tastbaar.”

Wil je zo’n te gekke Willemsbruglamp van TTOTT winnen? Op de volgende pagina lees je hoe!

WINNEN!

Rechts de lamp die je kunt winnen. De lamp op links was binnen no-time uitverkocht.

Ondanks dat ze lopen als een tierelier, mogen wij van Linda een TTOTT-lampje weggeven, gemaakt van oude onderdelen van de Willemsbrug. Een project waar ze bijna driekwart jaar aan heeft gewerkt. Hier lees je alles over de lamp en kun je ‘m bestellen.
De lamp (het gaat om de kleine versie, op de eerste foto rechts) komt uit een eenmalige oplage van 180 stuks en kost normaal gesproken €285,-. Je snapt: die geven we niet zómaar weg. Vul hieronder je gegevens in en geef bij ‘Jouw antwoord’ aan voor wie je de lamp wilt winnen (100% logisch als je dat zelf bent), en waarom. Meedoen kan tot en met zaterdag 7 juli 2018. Op zondag 8 juli feliciteren we de winnaar per e-mail.

Update: deze winactie is gesloten. We zijn overspoeld met de meest prachtige verhalen en willen jullie daar – mede namens Linda – enorm voor bedanken! Het was heerlijk om te lezen. Helaas konden we maar één iemand gelukkig maken en dat werd Maaike Ravestein. Zij heeft inmiddels bericht gekregen. Gefeliciteerd!!

Bron: Indebuurt.nl

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Lees nog meer