Onderneemster ziet brood in Rotterdamse restjes

Linda Post maakt producten van onderdelen van Rotterdamse iconen.
Linda Post maakt producten van onderdelen van Rotterdamse iconen. © Sanne Donders

ICONEN Waarom restmateriaal van Rotterdamse iconen weggooien als je er ook iets moois van kunt maken? Dat is de filosofie van ROTT. Jasper Monster 02-05-17, 13:01 Laatste update: 02-05-17, 17:50

Exact 368.611 mensen beklommen vorig jaar de Trap naar het dak van het Groot Handelsgebouw. De overgrote meerderheid genoot vooral van het mooie uitzicht, maar Linda Post had hele andere prioriteiten tijdens de klimtocht.

,,Ik zag dat de uitkijkpost en de zitjes bovenaan de Trap waren gemaakt van steigerhout. Toen dacht ik meteen: wat zou het zonde zijn als dat materiaal zomaar wordt weggegooid, want daar kan je echt iets moois van maken. Ik heb contact opgenomen met de projectleider en die reageerde heel enthousiast. Van dat hout heb ik ROTTbankjes gemaakt.”

De bankjes waren achteraf gezien het duwtje in de juiste richting dat ROTT nodig had. Post liep al langer met het idee rond om interieurproducten van oude materialen te maken, maar echt concreet werd het nooit. ,,Het bleef altijd meer een hobby.”

De Trap bij het Groot Handelsgebouw was de aanleiding om de koppeling te maken met de Rotterdamse iconen. Post: ,,Daar hebben Rotterdammers echt een persoonlijke binding mee, dat vind ik mooi. Daar wil ik graag een bijpassend verhaal omheen vertellen. En dat materiaal is vaak echt veel te mooi om te laten verdwijnen.” Niet alleen maakten de bankjes het verhaal in het hoofd van Post rond, ze vlogen ook nog eens haar woonkamer uit. ,,Dat had ik echt niet zien aankomen, maar toen wist ik wel: hier zit wat in.”

ROTTLampjes van De Hef

Nadat alle drukte rondom de bankjes was gaan liggen en de woonkamer weer leeg was, diende het volgende project zich aan: de ROTTlampies. ,,Op een avond zat ik achter mijn computer en er kwamen berichten langs over de opknapbeurt van De Hef. Dat vond ik zo tof dat ik de dag erna meteen contact heb gezocht met de gemeente.” Die was ook enthousiast en een aantal weken later kon Post de staalplaten ophalen. 

Wat ze ervan wilde maken, daar had ze toen nog geen idee van. ,,Dat weet ik nooit van tevoren, ik wil altijd eerst het materiaal in handen hebben. Dan weet ik wat er mogelijk is en ga ik er een verhaal bij bedenken. Bij De Hef was de nieuwe verlichting een van de belangrijkste dingen van de opknapbeurt. Vandaar de lampjes.”

De Hef-lampjes waren een groot succes: binnen een dag was alles weg. ,,Dat klinkt misschien raar, maar dat had ik ergens wel verwacht. Zo’n icoon, daar hebben veel mensen een binding mee. Ik baalde er dan ook echt van dat ik er niet meer had gemaakt, maar ik ben inmiddels wel bezig met een nieuwe versie, het ROTTlampie XL.”

Het was wel een belangrijk leermoment voor Post. ,,Ik wil alles nu echt wat professioneler aanpakken, onder andere met een eigen werkplaats waar ik meer materiaal kan verwerken.”

Linda Post maakt van stukken staal uit De Hef lampen. Rott. FOTO MARCO DE SWART

Houten vloer RET in nieuw jasje

Nieuw materiaal is alweer binnen: de houten vloer uit de oude tramremise van de RET aan de Kleiweg. ,,Daar wordt nu een nieuwe remise neergezet, maar veel medewerkers hebben warme herinneringen aan het oude gebouw, dus de vloer brengt een mooi verhaal met zich mee. Wat ik precies ga maken, weet ik nog niet, maar sowieso een speciaal product voor de nieuwe remise.”

En dat is niet het enige materiaal dat Post nog op voorraad heeft. De bal is nu echt gaan rollen. ,,Stalen buizen van de Willemsbrug, tegels uit de Maastunnel en houten balken uit het Schielandshuis heb ik allemaal al binnen. Bovendien blijf ik dromen van andere Rotterdamse iconen. De Erasmusbrug en de Kuip bijvoorbeeld.”

Ik blijf dromen van andere Rotterdam­se iconen, zoals de Erasmus­brug en de Kuip.
Linda Post


Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Lees nog meer